Жилищный адвокат

Про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ВСТАНОВИВ: У травні 2014 року ОСОБА_1 звернувся до господарського суду Чернівецької област - Вищий господарський суд України - Картере В.І.

  1. ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
  2. ПОСТАНОВА
  3. ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 січня 2015 року Справа № 926/779/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: Губенко Н.М.,

суддів: Барицької Т.Л.,

Картере В.І. (доповідач)

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Аделія-Плюс"

на ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 03.11.2014

у справі № 926/779/14

за позовом ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аделія-Плюс"

про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників

ВСТАНОВИВ:

У травні 2014 року ОСОБА_1 звернувся до господарського суду Чернівецької області з позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Аделія-Плюс" про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників.

Рішенням господарського суду Чернівецької області від 03.09.2014 (суддя Скрипничук І.В.) позов задоволено. Визнано недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Аделія-Плюс", оформлених протоколом від 06.05.2014.

Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 03.11.2014 (колегія суддів у складі: суддя Зварич О.В. - головуючий, судді Галушко Н.А., Гриців В.М.) апеляційну скаргу ТОВ "Аделія-Плюс" на рішення господарського суду Чернівецької області від 03.09.2014 залишено без розгляду.

У касаційній скарзі відповідач просить скасувати ухвалу апеляційного суду від 03.11.2014. В обґрунтування касаційної скарги скаржник посилається на порушення судом апеляційної інстанції вимог ст.ст. 81, 97 ГПК України.

Перевіривши правильність застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального та матеріального права, Вищий господарський суд України вважає касаційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ст. 94 ГПК України до апеляційної скарги на судове рішення місцевого господарського суду додаються, зокрема, докази сплати судового збору.

Згідно з п. 2.21. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором.

Відповідні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені із застосуванням технічних засобів (фотокопії тощо), цих документів не можуть бути належним доказом сплати судового збору.

Відповідно до п. 4 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу ХІІ Господарського процесуального кодексу України" суду апеляційної інстанції не слід допускати повернення апеляційних скарг у разі виникнення у нього сумнівів щодо надходження й зарахування сум судового збору до Державного бюджету України. У таких випадках суд може і повинен згідно з п. 4 ст. 65 ГПК України витребувати від особи, яка подала апеляційну скарги, відповідне підтвердження територіального органу Державного казначейства України.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом апеляційної інстанції, відповідач, звертаючись до суду апеляційної інстанції додав до апеляційної скарги копію платіжного доручення № 59 від 10.09.2014 на суму 609,00 грн.

Апеляційний господарський суд, отримавши відповідну апеляційну скаргу, прийняв її до розгляду та ухвалами від 18.09.2014 та від 13.10.2014 зобов'язував відповідача надати оригінал доданого до апеляційної скарги платіжного доручення для приєднання до матеріалів справи, однак вимоги апеляційного господарського суду відповідачем виконані не були.

Відповідно до ст. 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач мав достатньо часу для виконання вимог апеляційного господарського суду щодо надання до суду витребуваних документів, отже в даному випадку наявна бездіяльність відповідача та невчинення останнім усіх залежних від нього заходів для своєчасного виконання законних вимог суду та відсутні будь-які порушення господарським судом апеляційної інстанції норм процесуального права.

Пунктом 7 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 "Про деякі питання практики застосування розділу ХІІ Господарського процесуального кодексу України" роз'яснено, що у випадках, коли передбачені у пунктах 2 і 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України підстави повернення апеляційної скарги виявлені судом апеляційної інстанції після прийняття апеляційної скарги, суд витребує від особи, яка подала скаргу, докази надсилання її копії іншій стороні (сторонам) та сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі. У разі неподання таких доказів скарга залишається без розгляду на підставі п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України, а у випадку несплати судового збору у встановленому законом розмірі суд також має право стягнути недоплачену суму збору за результатами апеляційного провадження.

Отже, враховуючи наведені вище обставини щодо неподання відповідачем належних доказів на підтвердження сплати судового збору та виходячи з наведених вище процесуальних норм, апеляційний господарський суд правомірно залишив апеляційну скаргу відповідача без розгляду, про що виніс відповідну ухвалу від 03.11.2014.

Доводи касаційної скарги про порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права, що полягає, на думку скаржника в тому, що суд апеляційної інстанції мав право стягнути недоплачену суму збору за результатами апеляційного провадження не беруться Вищим господарським судом до уваги з огляду на те, що вчиняти зазначені дії є правом суду, а не обов'язком.

Виходячи з наведеного правові підстави для зміни або скасування оскаржуваної ухвали відсутні.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111, 11113 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Аделія-Плюс" залишити без задоволення.

Ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 03.11.2014 у справі № 926/779/14 залишити без змін.

Головуючий суддя:Н. Губенко Судді: Т. Барицька В. Картере

Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.


Вам это будет интересно:

Про внесення змін до постанови НКРЕ від 28.12.2011 № 154, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

Про внесення змін до постанови НКРЕ від 28.12.2011 № 154 Відповідно до Законів України «Про засади функціонування ринку природного газу» ( 2467-17 ), «Про природні монополії»( 1682-14 ) та Указу Президента України від 23.11.2011 № 1059( 1059/2011 ) «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики», до Методики розрахунку тарифів на транспортування та постачання природного газу для підприємств з газопостачання та газифікації( v0983227-02 ), затвердженої постановою НКРЕ від 04.09.2002 № 983, та Процедури встановлення та перегляду тарифів на послуги з транспортування, розподілу, постачання природного газу, закачування, зберігання та відбору природного газу ( z0685-13 ), затвердженої постановою НКРЕ від 03.04.2013 № 369, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:

На сьогодні зафіксовано майже п’ятсот спроб дачі хабара працівникові ДАІ

Державтоінспекція продовжує виявляти учасників дорожнього руху, які намагаються уникнути відповідальності за скоєне правопорушення, пропонуючи хабар інспекторам ДАІ. За короткий проміжок час ...

Рейки, що ведуть до в’язниці

Старі металеві рейки колишніх трамвайних колій привернули увагу горе-бізнесмена у Свердловську Луганської області. Місцевий житель вирішив ними розпорядитися на власний розсуд і під покровом ...

Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 13 вересня 2010 року № 769, Міністерство охорони здоров'я України

Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 13 вересня 2010 року № 769 Відповідно до пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров'я України( 467/2011 ), затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467, та з метою актуалізації напрямків розвитку фармацевтичного сектору галузі охорони здоров'я України НАКАЗУЮ:

Консультации по недвижимости
Адвокат по ЖКХ
Рекомендовано !
Киевские судебные решения

№910/22831/14

Судья: Васильченко Т.В.
07.01.2015

№757/24024/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015
Новости жилищных адвокатов
Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

Об Адвокате
Ваш интернет проект не друг - этот интернет портал, - родственник для всех, кто живёт видеоидеями!

Благодарим всех за качественную работу. Ваш интернет портал -,действительно, на сегодняшний день - неповторимый в своем роде. Здорово, что есть такие нужные интернет сайты. Портал весьма удобен в пользовании. На нем полезно проводить свободное время - просто и быстро.

С огромной благодарностью отзываемся о всех, кто принимал участие в создании сайта. Ваш интернет сайт - без всякого сомнения на сегодняшний день - неповторимый в своем роде. Здорово, что есть такие полезные интернет проекты. Сайт очень прост в использовании. На нем удобно проводить отдых - просто и быстро.
Публикации о недвижимости
О налогообложении операции с недвижимостью ...

О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

Что лучше агент по недвижимости или адвокат

Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66